Bölcsődevezetői köszöntő

Bölcsődénk Tatabánya Kertváros városrészének közepén, családias környezetben, zöldövezetben helyezkedik el.

Gyönyörű, nagy területű parkosított játszóudvarral, homokozókkal, bicikliúttal, felújított terasszal nyújt kedvező játékfeltételeket a kisgyermekek számára. Az udvaron új, az Uniós elvárásoknak megfelelő mobil játékeszközök kerültek elhelyezésre.

Kiemelt figyelmet fordítunk az udvar ízléses növénytársítására, folyamatos szépítésére. Tavasztól-őszig virágok díszítik ablakainkat.

Saját főzőkonyhával rendelkezünk.

Jól megközelíthető, két oldalról buszmegálló van.

A Kertvárosi Bölcsőde, mint első közösség

A kisgyermek életében – az első három életév, az első közösség szerepe kiemelkedően fontos, hiszen az első kötődések, a korai szocializáció időszaka meghatározó szereppel bír a gyermek későbbi személyiségfejlődésében. A kisgyermek ebben az életszakaszban a legsérülékenyebb testileg, lelkileg egyaránt; erősen függ a felnőttől. A kisgyermeknevelő személyisége kulcsfontosságú. A gyermek életének ebben a szakaszában alakul ki az “ÉN tudat” az “ÉN kép”, indul meg a gyermeki öntevékenység és önállóság kibontakozása, szociális és társas kapcsolatok fejlődése. Az egyéni bánásmód, a differenciált képességfejlesztés maximálisan megvalósul. A speciális étrendet igénylő gyermekek étkeztetése is megoldott. Tapasztalattal rendelkező kisgyermeknevelők végzik a fejlesztő, nevelő munkát.

Valljuk, hogy ennek a fejlődési folyamatnak az elősegítése, a gyermekek egyéni sajátosságainak és eltérő képességeinek figyelembe vétele és tiszteletben tartása kis létszámú közösségben valósítható meg legsikeresebben.

A gyermekek számára tartalmas szolgáltatások szervezésével tesszük színvonalasabbá közösségi életünket, melyet a szülők igényeinek, a gyermekek érettségének, érdeklődési körének figyelembe vételével alakítunk ki. Ezek pl.

  • vízhez szoktatás (nyáron)
  • törptorna (kisebbeknek)
  • gyermektorna (nagyobbaknak)
  • bábelőadások, kirándulások szervezése
  • Légzőszervi panaszok megelőzése, egyfajta terápiája és ezek népszerűsítése. Társadalmunkban, így a mi közvetlen környezetünkben is egyre több légúti megbetegedéses, allergiás, asztmás gyermek és felnőtt él. A SOMADRIN (só szoba) program a légúti betegségben szenvedők közérzetét teszi jobbá, jelentősen javítja életminőségüket.

A SOMADRIN oldat mindenféle mesterséges segítség nélkül, passzív módon, szobahőmérsékleten párolog. Így alakít ki sajátos mikroklímát. A magas párakoncentrációban oldott sókristályoknak köszönhetően erősödik a légzőszervek csillószőrös hengerhámjának aktivitása, ezáltal fokozódik az öntisztulás, aminek következtében enyhülhetnek, illetve megszűnhetnek a gyulladásos folyamatok. Párologtatása során a levegő abszolút víztartalma lényegesen alacsonyabb, amely szintén élettani jelentőségű. A viszonylag száraz levegő a tüdőjáratokban sok vizet tud felvenni a telítettségig. Az emelkedett vízleadás csökkenti a nyálkahártyák váladékának mennyiségét. Az így kialakult levegő hozzájárul a jó közérzet, a jó egészségi állapot fenntartásához.

Fokozatos, folyamatos beszoktatás

A szülő jelenléte biztonságot jelent a gyermeknek és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást. A beszoktatás első napjaiban, közösségünkben a szülő végzi a gondozási műveleteket, melyet fokozatosan vesz át a gondozónő. A gyermek és gondozónője között fokozatosan alakul ki az érzelmi kötődés, amely segíti a beilleszkedést. Mindeközben a szülő megismeri nevelési elveinket, módszereinket, eszközeinket és gyermek-közösségünket, így nyugodt szívvel bízza ránk gyermekét.

Számunkra fontos a gyermek, otthoni szokásainak megismerése, a család életritmusának (érkezés, távozás) szem előtt tartása, hisz a családi nevelés kiegészítőjeként munkánk csak így lehet sikeres. Ezzel együtt megismerjük otthoni környezetüket, családlátogatások alkalmával.

Bölcsődénk nyitott a szülői ház felé, együttműködésünk alapja a bizalom, tisztelet és őszinteség.